Trwa rekrutacja do V edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!”, który w tym roku odbędzie się w dniach 1-2 października 2022 r. na Zamku Książęcym w Niemodlinie. W konkursie mogą brać udział uczniowie szkół gastronomicznych oraz Szefowie Kuchni z całego kraju.

Na zgłoszenia, uczniowie szkół gastronomicznych mają czas do 11.09, natomiast na Szefów Kuchni organizatorzy czekają do 15.09.2022 r.

Regulamin i szczegóły: http://swietokarpia.pl/cnr/konkurs/zgloszenia
Gorąco zachęcamy do wzięcia udziału w konkursie!

  • W pierwszy dzień konkursu, sobotę 1 października, o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia zawalczą uczniowie szkół gastronomicznych.
  • Następnego dnia, w niedzielę 2 października, będą rywalizować Szefowie Kuchni z całej Polski.

Organizator określa i zapewnia produkty obowiązkowe. Zawsze jest to karp opolski, natomiast drugi produkt określany jest co roku przez Organizatorów.

W tym roku, oprócz obowiązkowego karpia opolskiego, w potrawach konkursowych muszą znaleźć się koniecznie suszone owoce z firmy Vita Natura Eco Susz!  Do wyboru suszone: czereśnie, śliwki, gruszki, jabłka, aronie, maliny, porzeczki. Pełen opis produktów na stronie producenta: https://ecosusz.pl/nasza-oferta/produkty-suszone-bio

Wszystkie owoce pochodzą z terenu Lokalnej Grupy Działania „Owocowy Szlak”.

Konkurs kulinarny „Czas na rybę!” organizowany jest od 2018 roku przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna”, wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim i Zamkiem Książęcym w Niemodlinie. Wydarzenie zawsze odbywa się w pierwszy weekend października na Zamku w Niemodlinie w ramach obchodów Święta Karpia. Od samego początku patronem merytorycznym konkursu jest stowarzyszenie Euro- Toques Polska. Potrawy oceniają najlepsi fachowcy w Polsce. https://www.facebook.com/CzasNaRybe

W jury konkursu zasiadali dotychczas m.in.: Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Jaean Bos, Tomasz Smoczyk, Jarosław Walczyk, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński, Wojciech Harapkiewicz i Marcin Soból. Pełen skład jury tegorocznej, piątej edycji będzie znany już niebawem.

Rybacka Lokalna Grupa Działania „Opolszczyzna” to stowarzyszenie zrzeszające hodowców lokalnych ryb, gminy, na których terenie prowadzona jest gospodarka rybacka, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe oraz osoby fizyczne – sympatyków zdrowego jedzenia, w tym przede wszystkim lokalnych ryb.